Klarendal
Zoeken in
Nieuwsberichten
Informatiepagina's

Verslag van een kloosterbezoek

van de redactie

Geert Rozema is buurtpastor voor Klarendal, Sint Marten en Spoorhoek vanuit de Eusebiusparochie. Hij houdt kantoor in Sint Marten in het Inloophuis, de voormalige kosterswoning en kapel van de Onze Lieve Vrouwenkerk aan de van Slichtenhorststraat. Maar Geert is vooral onder de mensen in zijn wijken te vinden en hij organiseert vele activiteiten met hen.

Zo ging hij met kinderen en moeders op bezoek naar het Tappistinnen Klooster te Oosterbeek. Hieronder zijn verslag, dáár weer onder verslag van kinderen:
_____________________

“Zuster Scholastica had een mooie grote zaal voor ons gereserveerd. Na de hartelijke ontvangst aan de Klooster-deur en de eenvoudige gebedsviering – de noon – konden kinderen en moeders vragen stellen. Maar eerst het ritueel van samen drinken en snoepen: appelsap, thee en koekjes. Twee  meisjes gaven onze gids-Zuster meegebrachte chocolaatjes en een bosje bloemen. De Zuster vertelde ons dat ze nog nooit in hun bestaan zo’n groep kinderen hadden ontvangen. Dit was een unieke gebeurtenis.

Waarom hadden sommige Zusters witte kapjes, hoofddoeken  of sluiers op?  Gaat u ook wel eens naar buiten om te winkelen? Online bestellen? Heeft u een eigen kamer en hoe heet dat wat u aan heeft – wit gewaad met zwart en heeft u meerdere setjes hiervan? Wauw. Staat u echt elke nacht rond 04:00 op voor de nachtwake? Sjee. Zóó vroeg. En niet praten bij het eten…  Geen tv! Zuster worden is dat een soort trouwen compleet met geloftes? Alleen dan met God en de kloostergemeenschap. Waarom is de stilte zo belangrijk? Mijn oom is ook monnik geweest…

Na vele vragen gaf de Zuster ons nog een rondleiding door het gebouw. De tuinen met doorkijk-raampjes waren populair. Achter de hoge muur en door de ramen konden we een glimp opvangen van de Slot-tuin. Waar alleen de Zusters mochten komen. Alleen met de Open Dag is het Slot te bezichtigen voor niet-Zusters. Ook zagen we achter de muur een fontein. Spannend! De Refter of eetzaal was mooi. Er hangt daar mooie kunst. Van het verhaal van de Emmaus-gangers. Bas kende dat verhaal. Omdat hij ook op de Emmaus-school zit. De bibliotheek en lees-ruimte was ook bijzonder. Het is er heel licht. Doordat er veel ramen zijn. Erg mooi.  En via de zij-uitgang belandden kwamen we in het mooie winkeltje van de winkel-Zuster. Allemaal nieuwe kasten. Alles stond nu op zijn plaats. We kochten er vooral postkaarten, boekjes, kaarsen. En wat bier van La Trappe…

Buurtpastor Suzanna – uit Malburgen – was ook mee gekomen uit Malburgen met twee kinderen. Daarnaast waren er kinderen uit Klarendal, stMarten en Sonsbeekkwartier.  Een volgende keer gaan we sowieso nog met een groep kinderen van de Kunst Rijk-school (voormalige stAnna-school).

Moeders – bedankt voor het autorijden. Zuster Scholastica en andere Zusters: dank wederom voor uw gastvrijheid.”

Geert Rozema

_____________________

Naar het klooster

“Woensdag 7 september zijn we (Joppe, Hanne, Dayen, grote Joppe, Bas en nog allemaal andere kinderen en moeders) met Geert, onze buurtpastor, naar het klooster geweest. Het heet het Abdij Koningsoord in Oosterbeek. We zijn eerst naar het zingen in de kerk geweest. Het was heel mooi. Daarna zijn we met een zuster naar een zaaltje geweest om te kletsen over het leven in het klooster. Ze staan iedere dag heel vroeg op. Ze bidden zeven keer op een dag. En na het bidden gaan ze werken. Bijvoorbeeld het huishouden doen, boeken maken en er is ook winkel. Daar verkopen ze Mariabeelden, kaarten, olie, kaarsen, shampoo, sieraden en boekjes. De zusters in het klooster dragen zwarte sluiers dat betekent dat ze voor altijd in het klooster zijn. Twee zusters hadden nog een witte sluier, zij weten nog niet zeker of ze voor altijd willen blijven.  Het was heel stil in het klooster, dat is wel heel bijzonder. Ze eten ook twee keer per dag in stilte. Het allermooiste vond ik de kerk. Er zijn ook gastenkamers daar kun je een weekend in stilte doorbrengen.”

Hanne (9 jaar) en Joppe (6 jaar)

Onze laatste nieuwtjes

De webredactie van Klarendal.nl probeert hier zo zorgvuldig mogelijk relevante berichtgeving voor en over de wijk Klarendal te publiceren.

Ook nieuws of initiatieven te melden dat voor buren en buurtgenoten belangrijk of interessant kan zijn? Meld het ons!