Klarendal
Zoeken in
Nieuwsberichten
Informatiepagina's

Dertig jaar bezorger van wijkkrant Klarendal: Bert Pas

Vrijwilligerswerk

Het was 1989 en Bert weet het nog precies, hoe hij vanuit de destijds ‘werkwinkel’ op de Klarendalseweg door actief wijkbewoner Klaas van Vlaanderen werd gevraagd. Hij bezorgde 1500 tot 2000 wijkkranten. ‘Mijn zus liep er ook 500. Maar er kwamen steeds meer lopers bij omdat ze vonden dat ik te veel in mijn eentje deed.’ Ondertussen zijn een boel bezorgers ook weer gestopt en brengen Bert en zijn familie weer zo’n 2000 wijkkranten rond. ‘Ik ben gewoon iemand die graag helpt waar ik kan. Zo zit ik ook bij de EHBO vereniging, heb samen met tien vrienden een zendertje luistermee.net en ik ga ieder jaar mee met de Ome Joop’s Tour, als manusje van alles. Af en toe heb ik nog een extra post: oppasweekend op onze Roxan, mijn nichtje, Rokje.’

In het dagelijkse leven werkt Bert al zo’n 25 jaar in de groenvoorziening waarvan de afgelopen 16 bij de Intratuin.

Sint Janskerkstraat

Bert kwam in 1971 in de Sint Janskerkstraat wonen als één na jongste kind in een gezin van zeven. Zijn ouders zijn in 2005 en 2006 overleden (zijn zus noemt op de achtergrond alle exacte tijdstippen en data op, ook van de sleuteloverdracht). Vader was een stille man, Bert had zich geen betere vader kunnen wensen. Moeder zouden oudere Klarendallers kunnen kennen als Rooie Hanne Looman.

Bert woont nog steeds in zijn ouderlijk huis. ‘Het liefst ga ik twee keer per week ook nog naar Moscowa, daar liggen ze samen. We hebben na veertien jaar eindelijk het beste lantaarntje gevonden. We steken dan de kaarsjes aan. Het is een verplicht nummer, het belangrijkste. Mijn zusters en ik vinden daar een rustpunt.’  Bert wil nooit meer verhuizen: ‘Ik wil altijd in deze straat blijven wonen met ondersteuning van mijn zusters en de enkele vrienden die ik heb.’

Ander Klarendal

Bert vertelt hoe hij alle jaren als bezorger contact krijgt met mensen en praatjes maakt én begint over vroeger. ‘Op het Talmaplein zat iedereen in de zomer buiten. Onder de mensen komen: daar deed je het voor. Tis nu niet meer wat ik gewend ben.’ De zus van Bert begint mee te praten over andere en roerige tijden in Klarendal, herinneringen komen boven. Maar voordat het gesprek in een ‘Vroeger was alles beter’ sfeer verzandt, zegt hij: ‘Ja je hebt gelijk. Klarendal is veranderd. En de laatste tijd is de wijk aanzienlijk beter en positief in het nieuws gekomen. Dat is ook zo.’

Bert is niet van plan te stoppen met bezorgen en houdt als de taak er op zit, altijd een stapeltje wijkkranten thuis achter. ‘Mensen komen ze dan aan de deur ophalen.’

Dank je wel Bert en zussen!

——————————————

Dit artikel is aan het begin van 2019 geschreven door Zefanja Hoogers en verschenen in de eerste wijkkrant van het jaar. Vlak daarna is Bert gevraagd zijn verhaal op de Arnhemse radio te vertellen.

Onze laatste nieuwtjes

De webredactie van Klarendal.nl probeert hier zo zorgvuldig mogelijk relevante berichtgeving voor en over de wijk Klarendal te publiceren.

Ook nieuws of initiatieven te melden dat voor buren en buurtgenoten belangrijk of interessant kan zijn? Meld het ons!