Klarendal
Zoeken in
Nieuwsberichten
Informatiepagina's

Burgemeester in de buurt

Bezoekjes

Burgemeester Marcouch heeft de buurt al bezocht én er geslapen. In de periode dat de Klarendalse molen in campagne was voor de Bank Giro Loterij Molenprijs (september vorig jaar)  bezocht hij Molen de Kroon. Op een zaterdagmorgen kwam hij gemoedelijk aan wandelen na een overnachting in Hotel ModeZ, babbelde uitgebreid met de vrijwilligers en de verslaggever ter plaatse verloor al snel de controle: Ahmed Marcouch ging live op Facebook (foto) om zijn volgers mee te laten kijken en luisteren naar het verhaal van de molen – de verslaggever kon daar niet zo veel meer aan toevoegen. De burgemeester heeft ook het Inloophuis in Sint Marten al bezocht waar hij uitgebreid koffie dronk en met bezoekers en vrijwilligers sprak. De eerste dag van de Nationale Voorleesdagen las Marcouch voor aan de kinderen in Kindcentrum Klarendal in het MFC.

De pers

Nieuwsblad NRC volgde Marcouch tijdens zijn eerste dagen als burgemeester van Arnhem en schrijft vlak voor de kerst:  ‘Marcouch heeft een optie genomen op een nog te bouwen huis in zijn nieuwe stad. In Klarendal; een wijk die de afgelopen jaren werd omgetoverd van achterstandswijk naar hipsterparadijs.’ Dat werd direct opgepakt door de lokale media, zoals de website houvanarnhem.nl en de Gelderlander had vlak na de kerst al bewoners van Klarendal geïnterviewd over het idee de burgemeester als buurman te hebben. Samen een sigaartje roken, de week doornemen, een kopje suiker lenen – het leek ze wel wat. Op Facebook werd hij direct uitgenodigd een pilsje te komen drinken bij Atlanta, waarop de burgemeester vroeg  of het ook een glaasje cola mocht zijn. Maar journalisten doen niet altijd even nauwkeuring hun werk (fact checks) en speurders hadden al snel in de gaten dat de toekomstige burgemeesterswoning officieel niet in Klarendal komt te staan, maar Sint Marten… Het betreft namelijk het stuk grond wat vrij komt als de vroegere Annaschool op het HKA terrein gesloopt gaat worden, een terrein wat na jaren discussie eindelijk ontwikkeld word. En dat is nou eenmaal de Sint Marten kant van de Hommelseweg, uitkijkend naar de Agnietenstraat en bouwspeelplaats de Leuke Linde.

Wonen in een arbeiderswijk

Vlak na al het (online) nieuws werd Marcouch (hij is erg aanspreekbaar!) er op gewezen dat hij officieel in Sint Marten komt te wonen. ‘Oh. Tja. En, hoe kunnen we dan een brug bouwen?’ vroeg hij zich hardop af. Aanvoelen waar de exacte grenzen binnen zijn nieuwe stad liggen, is natuurlijk ook niet gemakkelijk. Omstanders (toevallig bewoners van het Spijkerkwartier) vroegen hem waarom hij niet net als één van zijn voorgangers in het Spijkerkwartier had gezocht, waarop de burgemeester reageerde ‘Maar daar staan alleen maar villa’s!’ Het is duidelijk: Ahmed Marcouch wil in een arbeiderswijk wonen. Want dat doet hij al zijn hele leven, vertelt hij aan de Gelderlander. Andere burgemeesters woonden ‘op stand’, burgemeester Krikke durfde het vijftien jaar geleden aan in het Spijkerkwartier te gaan wonen waar toen nog veel prostitutie en drugsoverlast was, en deze burgemeester komt zodra het nieuwbouwhuis af is tussen het volk wonen. Net niet in Klarendal, maar wel in de buurt.

—-

Dit artikel is gemaakt voor de wijkkrant van Klarendal die 8 februari van de drukker komt, maar moest daar vanwege ruimtegebrek zwaar ingekort worden. Tekst en beeld: Zefanja Hoogers

Onze laatste nieuwtjes

De webredactie van Klarendal.nl probeert hier zo zorgvuldig mogelijk relevante berichtgeving voor en over de wijk Klarendal te publiceren.

Ook nieuws of initiatieven te melden dat voor buren en buurtgenoten belangrijk of interessant kan zijn? Meld het ons!