De verticale tuin aan de gevel in de Bloemstraat is klaar. Op donderdag 14 oktober om 18.00 uur wordt deze verticale tuin officieel geopend door wethouder Margreet van Gastel. Grote ovale zuilen van elf meter hoog, vrijstaand en voorzien van een breed palet aan planten, vormen een verticale tuin van 300 m². Door de omvang levert deze groene gevel een beeldbepalende bijdrage aan de uitstraling en leefkwaliteit van de buurt.
Voorafgaand aan deze opening organiseert de gemeente een debatmiddag voor professionals over het nut en de noodzaak van verticaal groen. Er komen sprekers en belangstellenden vanuit drie disciplines: het rijksbeleid voor groene projecten in de stad, ontwikkelaars en ‘bouwers’ van het nieuwe stadsgroen en de wetenschap als het gaat om klimaatverandering. Doel van de middag is kennis en inzichten delen.
Groenste stad van Europa
De gemeente Arnhem maakt haar reputatie als ‘Groenste stad van Europa’ nu ook op lastige binnenstedelijke locaties waar, door kansen te creëren voor nieuwe vormen van openbaar groen.
De gerealiseerde ‘standing garden’ is de meest ambitieuze in zijn soort. Een wand van grassen en vetkruid vormt de basis waarop tal van struiken en platen kunnen groeien.
Spoorhoek groener
De Spoorhoek kent weinig openbaar groen. Daar komt nu verandering in. Vanuit de werkgroep Spoorhoek, waar bewoners, ondernemers en een medewerker van de gemeente in zitten, is laten onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor de verticale begroeiing van gebouwen. De gemeente heeft de coördinatie op zich genomen en subsidiepartners gevonden als het ministerie van LNV, de provincie Gelderland en het Stimuleringsfonds voor Architectuur. Het resultaat: de gerealiseerde groene gevel.
Download hier het volledige persbericht