Zoals op de foto met (kerst)verlichting in de ramen van brouwerij DURS met proeflokaal op die eerste verdieping, zullen we de gevel van het entree pand van Klarendal, vanaf ongeveer juli niet meer zien: de brouwerij verhuist.
Geschiedenis
Het prominente oude gebouw onder aan de Klarendalseweg staat er nog niet zo lang en heeft een bijzondere geschiedenis. Het stond sinds de 1887 als postdistributiecentrum bij het centraal station en is ontworpen door Rijksbouwmeester Cornelis Peters, die ook het Arnhemse postkantoor in de binnenstad ontwierp én vele andere in het land. Maar vanwege de plannen voor Arnhem Centraal moest het er weg op het moment dat in 2004 aan een andere tekentafel plannen werden gemaakt om Klarendal een wat aantrekkelijkere entree te geven.
Nieuwe entree
Spoorwegverbredingsplannen waren ondertussen eindelijk van de baan, dus kwam er ruimte om de verloederde panden af te breken en het in 125 stukken opgeslagen postdistributiecentrum, in 2008 aangepast en met respect voor haar geschiedenis weer overnieuw op te bouwen. Het gebouw won meerdere prijzen vanwege haar toegevoegde waarde aan wijk en stad.
Eigenaar Volkshuisvesting bestond toen 100 jaar en kreeg ‘Station Klarendal’ op het dak cadeau van de gemeente en andere woningcorporaties. Restaurant Goed Proeven op de begane grond draait ondertussen onder bewind van alweer een derde eigenaar. Op de bovenste verdieping zijn twee appartementen gerealiseerd. De midden verdieping is sinds oplevering door meerdere huurders voor verschillende doeleinden in gebruik geweest.
De brouwerij
Zoals op de foto met (kerst)verlichting in de ramen van brouwerij DURS met proeflokaal op die eerste verdieping, zullen we de gevel van het pand vanaf ongeveer juli niet meer zien. ‘Maarten en Jette startten DURS vijf jaar geleden in Klarendal, waar we met het team een ontzettend mooie brouwerij hebben opgebouwd. Maar nu is het toch echt tijd voor de volgende stap!’ vertelt het bedrijf. Ze vertrekken naar een ander enorm bijzonder en historisch pand, namelijk de Walburgiskerk, de 700 jaar oude kerk in het centrum waar in de torens sinds enkele jaren luxe hotelkamers zijn gerealiseerd. De verhuizing zal in etappes vanaf mei plaats vinden; zodra een brouwhuis leeg is, verlaat die het pand.
Durs en de rest van de wijk
Voor Klarendal heeft de brouwerij naast reuring rond het pand én een aantal verkooppunten van het eerste uur (bijvoorbeeld het Kaaskwartier en wijnkoperij Pangkara), bij sommige typisch Arnhemse producten ook de wijk betrokken. Zo ontwikkelden ze een biertje met de naam ‘Ernems Mokkel’, waar vijf ‘Ernemse’ topvrouwen de handen ineen hebben geslagen voor een blond seizoen biertje en waar wijkbewoonster Sarina Latumahina het etiket voor ontwierp. Ook maakten ze in het kader van het 150 jarig bestaan van Molen de Kroon een biertje ‘De Vijfde Wiek’: normaal gesproken wordt een bier van één tot drie granen gebrouwen, maar bij dit bier waren dat er vijf. Aangezien dit een gelegenheidsbiertje was, wordt het niet overnieuw gebrouwen.
DURS staat ook telkens elke Nacht van de Mode bij de Klarendalse molen brouwsels te verkopen. Delen van de omzet worden dan beschikbaar gesteld aan de molen die altijd wel geld kan gebruiken om te kunnen blijven draaien. De brouwerij laat haar was ook alle jaren wassen bij De Wasplaats en met beide ondernemersactiviteiten zal DURS met Klarendal verbonden blijven.
Maar de brouwerij verlaat de wijk. De bestemming is op dit moment nog onbekend. Veel succes met verhuizen!
Naschrift 5 juni 2024:
Helaas heeft de tijd ons ingehaald en hebben wij het zeer droevige besluit moeten nemen om zelf faillissement aan te vragen voor Brouwerij Durs. De twee jaren van Covid, de oorlog in Oekraïne, stijgende prijzen voor grondstoffen, een energiecrisis en mega inflatie is ook zeker niet voorbijgegaan aan Brouwerij Durs.
Als start-up bleken we achteraf geen enkel recht op coronasteun te hebben en zullen we dit alsnog terug moeten betalen. We hebben met de hulp van jurist en accountant een saneringsvoorstel opgesteld om van deze corona-nasleep van het UWV, de belastingdienst en de Douane af te komen en zo vol goede moed door te kunnen bouwen aan een mooi Arnhems merk.
Afgelopen week (na maanden wachten) hebben we te horen gekregen dat de instanties niet akkoord gaan. Dit was voor ons de laatste harde klap die we niet meer het hoofd kunnen bieden. De reserves zijn op en wij zijn moe gestreden. In het licht van alle gebeurtenissen hebben we de crowdfund-campagne gestaakt en heeft eenieder die reeds gestort had het geld teruggekregen. Wellicht kan de curator nog een doorstart bewerkstelligen als een kapitaalkrachtige partij zich meldt.
Voor nu bedankt voor jullie support, de mooie ervaringen, het genieten van mooie bieren en jullie glimlach.
Liefs Team Durs