Klarendal
Zoeken in
Nieuwsberichten
Informatiepagina's

Metamorfose voor omgeving Velperpoort

Al jarenlang typeren treinreizigers station Velperpoort en de omgeving als een onaantrekkelijk en onveilig gebied. ProRail heeft de intentie het station grondig aan te pakken. Dat was voor de gemeente aanleiding om plannen te maken om de rommelige omgeving te verbeteren. Vandaag is een schetsontwerp hiervoor gepresenteerd.

Prettiger

De openbare ruimte rond Velperpoort wordt zodanig aangepast dat het station beter toegankelijk, prettiger en veiliger wordt. Overbodige obstakels gaan weg. Loop- en fietsroutes worden logischer en herkenbaar aangelegd. De beide bushalten worden verbeterd, waardoor een riante en veilige opstelruimte voor passagiers ontstaat. Reizigers richting centrum hoeven niet meer over te steken om bij de halte te komen. De mogelijkheden voor het stallen van fietsen bij het station worden fors uitgebreid (van 76 naar 480 plekken), inclusief het realiseren van plekken voor OV-fietsen. Met het vernieuwen en verbeteren van de verlichting ontstaat ook in de avond en nacht een veilige overzichtelijke situatie rond het station.

Terrassen

Het driehoekige plein tussen de van Muijlwijkstraat en de Steenstraat wordt volgens het “shared space” principe als een centrale, multifunctionele verblijfsruimte ingericht, met meer mogelijkheden voor gezellige terrassen en het organiseren van kleinschalige evenementen. Ook aan de Klarendalzijde van het station worden mogelijkheden voor toekomstige terrassen geboden.

Belangrijk
“Het is een groot en belangrijk project”, aldus Alex Mink, wethouder Mobiliteit. “Velperpoort vormt een belangrijke schakel tussen de wijken Klarendal, Molenbeke en Spijkerkwartier en bovendien is het station een van de drukste OV-knooppunten in de stad. Wij pakken nu de omgeving van het station aan. De financiële dekking is vrijwel rond. Ik heb er goede hoop op dat ProRail ook dekking zal vinden voor de plannen die gemaakt zijn voor het station zelf.”

Positieve reacties

De gemeente heeft de uitgangspunten en eerste zogeheten ontwerpverkenningen de afgelopen periode met verschillende wijk- en ondernemersorganisaties in de directe omgeving besproken. Mink: “Men is blij dat we aan de slag gaan rond het station. Ook reageert men over het algemeen positief op de verbetervoorstellen. Waar mogelijk hebben wij praktische voorstellen voor verbetering van het ontwerpvoorstel al meegenomen. Belanghebbenen krijgen natuurlijk nog de kans om mee te praten over de uitwerking.”

Download hier het volledige persbericht PDF met ontwerp van het gebied.

Onze laatste nieuwtjes

De webredactie van Klarendal.nl probeert hier zo zorgvuldig mogelijk relevante berichtgeving voor en over de wijk Klarendal te publiceren.

Ook nieuws of initiatieven te melden dat voor buren en buurtgenoten belangrijk of interessant kan zijn? Meld het ons!