Klarendal
Zoeken in
Nieuwsberichten
Informatiepagina's

Klarendal rondt 2012 af

[van de redactie]

Het jaar stond voor een groot deel in het teken van kijken naar de toekomst. De grote geldstromen komen niet meer, Klarendal is geen aandachtswijk meer maar heeft toch weldegelijk altijd aandacht nodig. Hoe doen we dat met minder geld? Samen met bewoners en beleidsmakers is gewerkt aan een wijkvisie, om vast te leggen hoe we willen dat Klarendal er in 2022 bij ligt. Het proces startte een jaar geleden, het resultaat werd in september gepresenteerd.

Toon Lubbers kon dat niet meer meemaken. Na meer dan twintig jaar vrijwillig buurtmeester te zijn geweest en al het mogelijke te doen voor zijn wijk, overleed deze markante bewoner in maart na een ziektebed. Het blijft een raar gezicht de wijkauto zonder Toon te zien rondrijden.

Ondertussen werd er gebouwd en verbouwd! De wijk staat niet stil. Het Multi Functionele Centrum, hotel ModeZ, de Sint Janskerk, het gebouw naast de molen en weer nieuwe panden voor bedrijfjes. Het hotel met er onder het nieuwe café Caspar is open, gallerie/productiehuis Plaatsmaken naast de molen bijna, en in andere gebouwen zit nog veel werk. Openingen daarvan zullen we in het komende jaar verslaan.

Ondertussen bruist het ook qua creativiteit en ondernemerschap los van  het Modekwartier. De wijkkrant wist zo weer een hele lijst ondernemers te interviewen; Praktijk Heilzaam, de Samen Maaltijd Service, het Knuffellab, het Yogahuis, kappers, Capoeira, café, cafetaria – velen kregen een plekje in de krant.

Helaas sloten er ook deuren. Klarendal’s oudste bedrijf Café Simmers ging na 90 jaar dicht. Wim Simmers – de derde generatie – overleed plotseling twee jaar geleden. Zijn erfgenamen kregen het niet rond het café open te houden, erg jammer. Ook binnen het Modekwartier is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Hoedenatelier Elisabeth de Meulmeester is één van de pioniers van het Modekwartier. Elisabeth waagde het al in een heel vroeg stadium (2006) Klarendal een kans te geven om zich om te vormen tot een creatief kwartier. Maar een atelier combineren met een winkel bleek toch erg moeilijk. Ze sloot eind november de deuren van haar sfeervolle winkel maar blijft wél haar prachtige hoofddeksels maken op een andere locatie!

En dan was er ook nog feest. Feest omdat er naast het Modekwartier en het opknappen van de straten ook allerlei andere kersjes op de toetjes zijn gekomen om de wijk een gezellige leefbare wijk te maken. Het hotel noemden we al, maar ook Kunstbedrijf Arnhem en het Huis van Puck betrokken de oude opgeknapte Menno van Coehoornkazerne.  Reden om uit te pakken. In september vierden we Klarendal Maskerade; het wijkontbijt, de Leuke Linde, Wijken voor Kunst feestten mee! Ook was er dat weekend een Klarenmarkt, maar dan met een rouwig tintje: de Klarenmarkt is gestopt en dit was de allerlaatste.

Wij zijn benieuwd of 2013 weer zo’n vol jaar wordt met komen en gaan. Een goed uiteinde namens de gehele redactie!

Onze laatste nieuwtjes

De webredactie van Klarendal.nl probeert hier zo zorgvuldig mogelijk relevante berichtgeving voor en over de wijk Klarendal te publiceren.

Ook nieuws of initiatieven te melden dat voor buren en buurtgenoten belangrijk of interessant kan zijn? Meld het ons!