Klarendal
Zoeken in
Nieuwsberichten
Informatiepagina's

Klarendal in de monumentenreeks

In de Arnhemse Monumentenreeks wordt de geschiedenis van Arnhem belicht door stichting Monuscript. Ieder deeltje behandelt een ander thema; Volkswoningbouw, Kerken, Musiskwartier, Presikhaaf, de binnenstad en nog veel meer. Allerlei wijken en ander historische bezienswaardigheden krijgen aandacht en de echte Arnhem liefhebber heeft ze allemaal in huis.

Er zijn er ondertussen 24, de laatste editie ligt per 4 november in de boekhandel; ‘Klarendal en het Luthers Hofje’!

Uitgeverij Matrijs schrijft over deze editie op haar website:

“Klarendal is vanouds een volkswijk, met veel sociale woningen, winkels, scholen en kerken. De wijk is bekend om de negentiende-eeuwse volkswoningbouw, de molen en het Modekwartier, maar ook om problemen met drugsoverlast en sanering. Deze eerste stadsuitbreiding buiten Arnhems muren ontstond als gevolg van de grote toestroom van arbeiders in de negentiende eeuw. De bebouwing is vanaf omstreeks 1830 geleidelijk gegroeid van de Velperpoort naar het noordoosten langs de Hommelseweg, Klarendalseweg en de Rosendaalsestraat, die toen nog Rosendaalseweg heette. In de jaren vijftig en zestig van de negentiende eeuw ontstonden de eerste initiatieven van charitatieve, kerkelijke instellingen voor een betere huisvesting van arbeiders. Deze woningbouw moest een tegenwicht bieden aan de goedkope speculatieve bouw, die leidde tot ongezonde sloppenwijken. Het Luthers Hofje, dat in 1860 verrees aan de Hommelseweg, was zo’n project. In 2010 bestaat het Luthers Hofje 150 jaar. Dit jubileum was aanleiding een publicatie te maken over Klarendals architectuur en stedenbouw, met daarin een belangrijke plaats voor dit hofje.”

Verkrijgbaar in alle boekwinkels voor €9,95.

ACTIE VOOR BEWONERS VAN KLARENDAL: in Wijkwinkel Klarendal die deze uitgave subsidieerde, liggen 300 exemplaren die tegen €5,00 worden verkocht. Wie het eerst komt die het eerst maalt!

Onze laatste nieuwtjes

De webredactie van Klarendal.nl probeert hier zo zorgvuldig mogelijk relevante berichtgeving voor en over de wijk Klarendal te publiceren.

Ook nieuws of initiatieven te melden dat voor buren en buurtgenoten belangrijk of interessant kan zijn? Meld het ons!