Inleiding:
Het Kazerneplein moet dienen als openbaar wijkplein, toegankelijk voor iedereen. Ik, Michelle, als stagiair bij Kunstbedrijf Arnhem heb vernomen dat het Kazerneplein niet optimaal benut wordt en kreeg de indruk dat de bewoners niet wisten dat het een openbaar plein is. Daarnaast denk ik dat de bewoners zelf goed kunnen beslissen en organiseren wat zij graag zouden zien in Klarendal en op het plein.
Hierdoor ben ik een onderzoek onder de buurtbewoners gestart. Over het plein en de behoefte van de bewoners, vandaar de BurenNieuwjaarsBorrel waarbij ik op een creatieve wijze achter ideeën voor het plein wilde komen.
De netwerkborrel is georganiseerd om ideeën van buurtbewoners te verkrijgen en hiermee een mogelijk programma voor het plein te bedenken. Ook tezamen met de buurtbewoners zou ik graag een werkgroep willen opzetten die zich hiermee willen gaan bemoeien.
Ik wil jullie allen nogmaals enorm bedanken dat jullie tijd hebben genomen om langs te komen op de avond en voor de geweldige input die jullie gegeven hebben.
Op de avond zijn er ongeveer 60 post-it’s op het flap-over vel geplakt. Ik heb deze verdeeld over vijf categorieën: Activiteiten en evenementen, aankleding en sfeer, bekend(er) maken, binnen activiteiten, vooruitzicht op klachten. Dit zijn jullie ideeën:
Activiteiten en evenementen | Aankleding en sfeer | Bekend(er) maken | Binnen activiteiten | Vooruitzichten op klachten |
– Markt [1]- Sport en spel [2]- Openlucht theater [3]- Buurtborrel- (Klarendalse) Talentenjacht- Rollator races- Tentenkamp – Kermis – Barbecue / – Kazerne historie – Buitenfilm [4] – Proeverij van – Cultuursfeer – Kunst expositie [5] – Voor kinderen: |
– Sfeer als nieuwe Hommel- Kunstwerk [6]- Groen [7]- Zit-/hangplek [8]- Speel / sport mogelijkheden [9]- Oplaadpunten- Gratis Wi-Fi – Kruidentuin – Meer kleur d.m.v. schilder/mozaïek/ lichtkunst |
– Entree meer benutten.- Lichtbord met informatie bij het MFC en de Albert Heijn.- Nacht van de mode (meer) betrekken.- Programma aan het hek- Flyers met programma uitdelen- Lobby voor aandacht van de openbare ruimte |
– Cursus – Lezing- Brei club- Creatieve avond |
– Geluidsoverlast tijdens grote evenementen, geluid laag naar 23:00 uur.- Maximaal 3 á 4 grote evenementen per jaar. |
[1] Ruilmarkt, rommelmarkt, boekenmarkt, plantenmarkt, ondernemingsmarkt (ondernemers zonder winkelpand in de wijk), wekelijkse markt.
[2] Opendag en startpunt voor sportclubs, bootcamp, toernooi, ‘’straat’’ competitie met sport.
[3] (Overdekt) podium t.b.v. muziek en theater studenten.
[4] Walk-in bioscoop, buitenfilm, openlucht film met zelf meegebrachte stoelen.
[5] ‘’Wat maakt iedereen’’ of i.s.m. Oost-winkel
[6] Standbeeld Arnhemse meisjes, iets als het aardvarken bij Rozet.
[7] Groene kunst planten en meer begroeiing; i.v.m. geluidsoverlast en het plein komt zo kil over.
[8] Picknick tafels, boom bankjes, luie zonnestoelen, een ‘chillplek’’.
[9] Voor kinderplezier (basisschool): bijvoorbeeld klimrekken en schommels. En allen: kindvriendelijke
fitnesstoestellen.
Na het post-it’s gedeelte hebben jullie met z’n alle nagedacht hoe we van elk idee een succes zouden kunnen maken. We begonnen met het meest benoemde idee: Een markt.
– Op een vaste dag, misschien wekelijks of maandelijks georganiseerd.
– Goed kenbaar maken aan de buurt dat er een markt aan zit te komen.
– Inschrijving voor bewoners, om hun spullen te kunnen verkopen
– Reclame maken bij de Albert Heijn, want daar komen de meeste bewoners van Klarendal langs.
– De markten per categorie organiseren. Bijvoorbeeld: een plantenmarkt óf een kledingmarkt óf een boekenmarkt. Niet allemaal gezamenlijk. Zo krijg je echt geïnteresseerde bezoekers op de markt en loopt niet alles door elkaar heen.
à Opmerking voor de bewoners die dit nog niet wisten: De zaterdag voor Moederdag is er altijd een planten- en bloemenmarkt op het plein.
Verder werd er gezegd dat de toekomstige activiteiten die op het plein kunnen worden georganiseerd klein en toegankelijk moeten beginnen. En zo eventueel uit te kunnen breiden naar iets groter als er genoeg animo voor is.
Huisregels van het plein zichtbaar maken voor iedereen, door bijvoorbeeld een groot bord te plaatsen.
En tot slot hebben we het gehad over het bekendmaken van het programma op het plein. Hierover jullie ideeën waren:
– Een programma aan het hek
– ‘Agenda-flyer’ per aantal maanden in de brievenbus
– Postvak met flyers bij Albert Heijn en MFC
– Lichtbak/muurkrant
– Buiten bij de Albert Heijn reclame maken
– Een jaar kalender
– Spontane acties rondom het plein om reclame te maken
– Banieren / spandoeken
Vervolg:
Ik heb gezeten met de cultuurscout van Klarendal, Mieke Hendrikse, om samen tot een plan te kunnen komen om echt iets te kunnen doen met jullie ideeën. Echter willen wij wel binnen de kaders blijven waarin Kunstbedrijf Arnhem, Kunst in de Wijk, werkt en dat is vooral gericht op burgerinitiatieven en burgerparticipatie. Dit houd in dat Mieke jullie op weg wil helpen, basiskennis wil meegeven en verbinden met andere professionals zodat een (eventuele) werkgroep kan verzelfstandigen. Dus zelf organiseren zoals; subsidie en vergunningen aanvragen, vrijwilligers werven etc. Er moeten mensen zijn die hier tijd en energie willen insteken, er moet een drive zijn vanuit de bewoners, anders gaat het niet werken.
Mieke stelt voor om met deze groep een keer bijeen te komen op dinsdag 14 april 2015 om 19:00 uur inloop en om 19:30 uur te beginnen. Bij voldoende animo zal er gekeken worden voor aansluiting bij de Nacht van de Mode, waarin het plein een rol moet gaan spelen. Een soort start-project.
Ik hoop zo jullie zo voldoende en goed op de hoogte gehouden te hebben en dat jullie er veel moois van kunnen maken.
Michelle