Door Angela de Jong
Hoog staan de bloemen in de tuin, pluksla en snijbiet zijn te oogsten andere groenten lopen uit. Ook van de aardbeien kunnen we binnenkort smullen, maar die hebben eerst nog meer zon nodig. Wist je dat hoe meer water ze krijgen ze des te zoeter worden? De buurttuin is een bijzondere, ietwat ongewone tuin. Mensen verwonderen zich over “onkruid “ als paardenbloemen die er staan of brandnetels. Maar dat heeft een reden: het aantrekken van zoveel mogelijk insecten en zo divers mogelijke soorten hommels bijen en vlinders. De brandnetels staan er bijvoorbeeld voor de kleine vos, de bruinrode vlinder die hier graag haar eitjes in legt. Ook verbeteren de brandnetels de grond en zullen in een later stadium vanzelf verdwijnen! Grappig hè, er is zoveel nieuws te leren in de moestuin!
Wie zaait oogst
Mijn motivatie is dat ik graag biologische groente wil eten en samen tuinieren met mensen uit de buurt spreekt mij aan en is gezellig. Want wie zaait mag ook oogsten. Inmiddels weet ik ook hoe je palmkool en snijbiet moet klaarmaken, beide vergeten groentes (groentes die je lange tijd al niet meer in de winkels vond)! Nou ik was niks vergeten, ik kende ze überhaupt niet.
Initiatiefneemster van de tuin is Ellen Karis die hier in 2016 drie sleuteltuinen van stoeptegels bouwde en inmiddels overal bloemen en planten heeft gezaaid. Er is een bessenhoek, er staan vlinderstruiken er is een klein vijvertje en er zijn drie groente perken. Onderhoud door vrijwilligers is nog een knelpunt.
Droogte en gezelligheid
We hebben te weinig hulp. Zeker nu ondanks de regenbuitjes en het mooie weer de grond toch te droog is. Het lastige is dat er geen waterpunt is. Er staan twee lege regentonnen die we zelf met water van thuis steeds vullen: zeer onpraktisch. Afgelopen zomer kregen we tijdelijk hulp van meerdere bewoners tegenover de tuin n.a.v. een noodbrief. Zij hielpen doordat ze kleine taakjes op zich namen voor de zomer. Zo konden ze een groenteperk, struik/en of stukje bloemperk langs het hek adopteren of simpelweg elke dag een emmer water brengen. Superfijn en ook nog eens gezellig.
We hebben elkaar weer beter leren kennen. Op een warme zomeravond stonden we met zijn allen rond 22.00 uur boven op de citroengele teunisbloem welke zich voor onze ogen van knop tot bloem ontvouwde! Het was een wonderschoon gebeuren. Mobieltjes in de aanslag en filmen maar. Ook hebben we de jonge boom op het schoolplein gered, welke in de hitte stond te verpieteren.
Nieuwe vrijwilligers
Wat extra hulp is echt noodzakelijk ! We zien ook dat de tuin steeds meer gebruikt wordt: Jongeren , moeders met kinderen , leerkrachten buurtbewoners zitten op de bankjes en aan de picknicktafel .
De tuin kan nog beter gedijen met nieuwe vrijwilligers (M/V) of tijdelijke zomer hulp. Vandaar mijn oproep : Adopteer een klein stukje tuin voor een beperkte periode voor de zomer of kom ons één keer per week helpen.
Voordeel is dan ook dat je mee groente kunt oogsten en kruiden kunt plukken en in augustus organiseren we een biologische lunch voor alle hulpkrachten. Lijkt het je wat? Meld je dan nu aan bij Ellen Karis E.Karis@telfort.nl www.bloeii.nl 06 5090 06 02 of Angela de Jong 06 135 206 70.