Klarendal
Zoeken in
Nieuwsberichten
Informatiepagina's

Arnhems Meisje naar Klarendal

Het Arnhemse Meisje is een koekje, een Grand Café aan de markt, een dankbare marketingnaam, maar ook een onderscheiding; de gemeente geeft al sinds 1980 een klein bronzen beeldje met deze naam aan Arnhemmers die zich dienstbaar hebben ingezet voor de samenleving. Kunstenaar Joop te Riele kreeg nadien ook de opdracht om dit bronzen beeld levensgroot te maken. Dat staat al sinds de jaren ’90 op het Bolwerk, een nieuwbouw hofje als zijstraat van de Weerdjesstraat; een anonieme plek.

Betrokken stadsbewoner Kees Crone vindt al langer dat dit kunstwerk daar niet goed staat. De gemeente heeft het beleid  in alle buurten van de stad ‘hoogwaardige beeldende kunst’ te plaatsen, dus vindt het er prima op zijn plek. Maar Kees Crone vindt dat juist dit beeld op een plek moet komen waar het meer in ‘the picture’ staat. “Het is een soort ridderorde, een Arnhems eerbetoon wat op een andere locatie veel beter tot zijn recht komt” aldus Crone. Hij is al langer met een actie bezig, vindt nu dat dit kunstwerk naar Klarendal moet komen en wel naar het Elly Lamakerplantsoen (of Putplein in de volksmond); een zojuist opgeknapt fris plein wat een waardevolle plaats voor het beeld is. Hij ziet daar een verbindende schakel tussen Klarendal en het Modekwartier. “Bovendien is het dan tegelijk een mooi eerbetoon aan Lamaker die Arnhem met de modeacademie op de kaart heeft gezet.”

Buurtbewoner Gerrit Dassen helpt Crone draagvlak te krijgen voor dit idee. “Meerdere Arnhemmers die zich in hebben gezet voor Klarendal hebben zo’n Arnhems Meisje al gekregen, maar een heleboel mensen ook niet. Dat proberen we op deze manier op te vangen; al die mensen die zich de afgelopen tien jaren zo hebben ingezet voor Klarendal, krijgen op deze manier alsnog een Arnhems Meisje!”

Crone en Dassen presenteren hun ideeën op 1 november aan het wijkplatform in de hoop samen de wethouder te kunnen overtuigen, maar uiteindelijk beslist de gemeente over verplaatsen of niet…

Wordt vervolgd!

Onze laatste nieuwtjes

De webredactie van Klarendal.nl probeert hier zo zorgvuldig mogelijk relevante berichtgeving voor en over de wijk Klarendal te publiceren.

Ook nieuws of initiatieven te melden dat voor buren en buurtgenoten belangrijk of interessant kan zijn? Meld het ons!