Klarendal
Zoeken in
Nieuwsberichten
Informatiepagina's

Voormalig Vogelaarwijk verliest naamgever

PvdA’er Ella Vogelaar is vorige week in haar woonplaats Utrecht overleden. Zij was in 2007 minister van in het vierde kabinet-Balkenende met Wonen, Wijken Integratie als portefeuille onder het ministerie van VROM. Destijds had regerende partij PvdA wijkontwikkeling en leefbaarheid hoog in het vaandel en werd er zelfs een minister voor aangesteld.

Samen buurten, samen binden

In 2007 kwam de campagne voor de veertig prachtwijken goed op gang. Klarendal was er één van en in dat voorjaar bezocht zij alle veertig wijken. De wijkentour ‘Samen buurten, samen binden’ kwam in april 2007 langs Klarendal. ‘Ze luisterde niet alleen goed naar de mensen die ze sprak op straat, ze verstond ze ook’ aldus fractievoorzitter Ascher van de landelijke PvdA na haar overlijden, zo ook te zien is op de foto uit 2007. Klarendal heeft zij nog twee maal bezocht; voor de première van een film over Klarendalse jongeren én vanwege de destijds NCRV programmaserie ‘Durf te geloven in je wijk’ waar zij voor een radioprogramma kwam.

Vogelaar wijken

Het ging echter niet goed met de minister in Den Haag. In de eerste instantie werd zij geacht beleid uit te voeren waar helemaal geen extra geld voor op de begroting stond. Ze kreeg al snel het predicaat te hoog van de toren te hebben geblazen. Omdat ook haar relatie met de pers een beetje onhandig was, is zij uiteindelijk maar anderhalf jaar minister geweest.

Door de economische crisis liep de aanpak van veel wijken vertraging op en bovendien was de pers erg negatief over haar krachtwijkenbeleid. Maar het heeft met indirecte geldstromen van woningcorporaties zeker positiefs in beweging gebracht én wordt er tot op de dag van vandaag nog steeds over de veertig Vogelaar wijken gesproken.

Beleidsmakers evalueerden het krachtwijkenbeleid, waar Malburgen er op landelijk niveau als nummer één uit kwam en Klarendal als nummer twee. Klarendal was in 2007 al intensief bezig met wijkontwikkeling en leefbaarheid en heeft daarna een aantal andere speerpunten door kunnen pakken voor betere resultaten. Klarendal dankt haar daar voor.

Andere tijden

Na het vertrek van minister Vogelaar, volgde Eberhard van der Laan haar in 2008 op. Ook hij bezocht Klarendal en bood een zelfde luisterend oor als zijn voorganger. Helaas is ook hij veel te vroeg overleden. Zij moesten beiden als sociaal democraten in ieder geval toezien hoe het volgende kabinet van Rutte geen aandacht had voor de krachtwijken en dit uit het landelijk beleid schrapte.

Ondertussen lezen we na het overlijden van Ella Vogelaar koppen van nieuwsartikelen in de landelijke media als ‘Vogelaarwijken leverden aandacht en respect op voor probleembuurten’, ‘Erfenis oud-minister nog voelbaar in Utrechtse Vogelaarwijken’ en ‘Er gebéurde wel iets in Eindhovense Vogelaarwijken’: dat kan twintig maanden ministerschap dus óók op leveren!   

De Trouw zegt óók deze maand: ‘Vogelaar is er niet meer, maar haar beleid is harder nodig dan ooit’. Woningcorporaties mogen namelijk nu alleen met ‘stenen’ bezig zijn, terwijl Ella Vogelaar op kwam voor de zwakkeren in de samenleving. En dat gaat niet met alleen stenen.

Ella Vogelaar bleek aan depressies te lijden en heeft zelf een einde aan haar leven gemaakt. Ze was 69 jaar.

Ook Malburgen blikt terug op een andere tijd.

Foto © Zefanja Hoogers

Onze laatste nieuwtjes

De webredactie van Klarendal.nl probeert hier zo zorgvuldig mogelijk relevante berichtgeving voor en over de wijk Klarendal te publiceren.

Ook nieuws of initiatieven te melden dat voor buren en buurtgenoten belangrijk of interessant kan zijn? Meld het ons!