Klarendal
Zoeken in
Nieuwsberichten
Informatiepagina's

Volksopera Klarendal

Wat is een volksopera?

De ‘Volksopera Klarendal’ is pure community art: zowel buurtverbindend als een onderscheidend kunst & cultuurproject. Het is een klassieke opera van ongeveer 90 minuten, gezongen door oude traditionele én nieuwe bewoners van Klarendal (of door Arnhemmers die hun roots hebben liggen in deze wijk). De Volksopera Klarendal gaat bestaan uit beroemde aria’s, duetten en koorzangen vertaald naar het Nederlands. Niet letterlijk, maar naar een eigentijds verhaal, een speciaal op de wijk geschreven libretto waar hoogte- en dieptepunten uit heden en verleden van Klarendal in verwerkt worden.

Grofweg zal de Volksopera gaan over het leven in Klarendal, de sores en het geluk, de liefde voor de eigen plek, tegen een achtergrond van bedreigingen: drugs en criminaliteit, leegstand en verloedering in de jaren ‘70/’80, het verlies van de eigen plek en identiteit, het vertrek van de authentieke Klarendallers en de komst van een nieuwe lichting, de omvorming van de wijk tot Modekwartier vanaf 2006. Over liefde, dood, jaloezie, misère…. En na anderhalf uur zal de goede afloop zegevieren: ondanks de tegenstellingen gaat Klarendal in deze Volksopera eensgezind, hand in hand en in vrede de toekomst tegemoet; Klarendal is geen gemakkelijke, maar wel bijzondere wijk. En zingen verbroedert.

Door wie?

Voor de realisatie van dit project gaat Stichting KAB Posttheater een unieke samenwerking aan met stichting Volksopera Nederland. Een samenwerking waarbij een landelijke en een regionaal/provinciaal opererende instelling hun krachten bundelen. Het inhoudelijke en artistieke deel van de Volksopera Klarendal wordt dan ook in samenwerking met de Stichting Volksopera Nederland uitgevoerd. Zij heeft al driemaal eerder, met groot succes en met veel publiek en media-aandacht, volksopera’s in verschillende Nederlandse wijken georganiseerd. Te weten in 2012 in ‘probleemwijk’ Floradorp, in 2013 in de arbeiderswijk Tuindorp Oostzaan (beiden Amsterdam Noord) en in mei 2014 in de Utrechtse volkswijk Ondiep. Andere partners in deze Volksopera voor en door Klarendal zijn de stichting Kunstbedrijf Arnhem, woningcorporatie Volkshuisvesting, Wijkkrant Klarendal, gemeente Arnhem e.a.

Waar?

Er wordt gezongen voor tribunes met wel 1000 man publiek. Uit Klarendal, uit heel Arnhem. Een professioneel orkest zorgt voor de muzikale begeleiding. Met de Volksopera Klarendal op het pas in januari 2014 in gebruik genomen Kazerneplein (want daar zal de uitvoering plaats vinden) moet deze locatie definitief worden bevestigd als ‘Wijkplein van Klarendal’.

Zing mee!

Iedereen in de wijk kan meezingen, zangtalent of niet, man of vrouw, kind of bejaard, originele Klarendaller of nieuwkomer. Zangers van het Nederlandse lied zijn ook welkom: opera-ervaring is niet belangrijk. Bewoners die mee willen doen kúnnen ook echt meedoen én ze worden professioneel begeleid in het traject dat leidt tot de uitvoering. Natuurlijk zullen er audities komen. Deze worden op zondag 18 januari  en donderdag 22 januari 2015 gehouden in het KAB Posttheater aan de Rosendaalsestraat. We zoeken zo’n 15 solisten en formeren daarnaast een eigen Klarendal’s Operakoor. Iedereen die zich aanmeldt kan meedoen!

Wilt u op de een of andere wijze iets betekenen voor uw wijk, en meedoen aan dit unieke zangfestijn? Of wilt u eerst wat meer informatie? Belt u dan met 026-4463554 of mailt u naar volksopera@posttheater.nl

Meer informatie op  www.volksopera.nl  /  www.posttheater.nl

Download hier de flyer nog eens (PDF).

 

Dit artikel komt eveneens op de voorpagina van Wijkkrant Klarendal te staan.

 

Onze laatste nieuwtjes

De webredactie van Klarendal.nl probeert hier zo zorgvuldig mogelijk relevante berichtgeving voor en over de wijk Klarendal te publiceren.

Ook nieuws of initiatieven te melden dat voor buren en buurtgenoten belangrijk of interessant kan zijn? Meld het ons!