Een functie van een adoptiepoliticus is signalen opnemen uit het werkveld en daar waar mogelijk, iets aankaarten in Den Haag.
Het bezoek startte bij Oogst, een tijdelijke winkel op Klarendalseweg 456. Dit bewonersinitiatief – verkoop van spullen door bewoners gemaakt én laagdrempelig een koffiecorner -wordt gedraaid door vrijwilligers om zo dichter bij de maatschappij te kunnen staan.
De discussie bij Oogst ging om de ’transitie van de WMO’ waarbij het de bedoeling is dat mensen met een verstandelijke beperking via organisaties als de Driestroom, ook een plek binnen de maatschappij krijgen; een proef om hun aanbod in een wijk uit te spreiden, tot 2015. Maar met het aanbod wat zo’n organisatie heeft, kunnen zomaar bewonersinitiatieven én ondernemers beconcurreerd worden. Samenwerking is dan van groot belang.
Een aantal bewoners en ondernemers zijn momenteel bezig daar een statement in te maken, Alexander Pecthold vroeg om uit te zoeken hoe andere gemeentes in deze ontwikkelingen bezig zijn. "Want het mag natuurlijk niet de bedoeling zijn dat hierdoor bestaand vrijwilligerswerk en wijkeconomie om zeep worden geholpen". Indien dit onderwerp breder draagvlak blijkt te hebben, kaart hij dit aan in Den Haag.
Zijn verdere bezoek ging onder begeleiding van bewoners en opbouwwerk langs het MFC, het Memorarium en het Wijkservicecentrum. RTV Arnhem liep ook mee.