Ingezonden door Nico van Putten
Dertig jaar geleden werd de overlast voor het grootste deel veroorzaakt door de problematiek van de heroïne verslaafden. Dat was toen een nieuw fenomeen en de maatschappij had daar nog geen goed programma voor, hetgeen er mede door de opstand van 30 jaar geleden wel is gekomen.
Verwarde mens
Nu leidt de benaming ‘drugsoverlast’ alleen maar af van het werkelijke probleem. En dat is namelijk dat de bezuinigingen en vercommercialisering van de zorg weer op het bordje komt van buurten met lage huren. Wij fungeren weer als afvoer putje. Evenals in andere wijken met lagere huren. Ik zie nu enkele ruimtes bewoond worden met psychisch en problematische mensen. Soms onder het mom van ‘begeleid’ wonen. Deze vaak ‘verwarde’ personen hebben ook recht op wonen, maar daarbij behoeven zij wel een goede begeleiding en daar ontbreekt het helaas aan!
En daar ligt het grootste deel van de overlast. Veel van die mensen gebruiken medicijnen (legale drugs) en alcohol in combinatie met illegale drugs. En dat geeft vroeg of laat overlast voor de directe buren en uiteindelijk ook op straat. En als we het woord drugsoverlast blijven gebruiken, dan ben ik bang dat er weer (symbool) politieke beslissingen genomen gaan worden, door enkele dealers op te pakken om de bewoners daarmee gerust te stellen. Maar er wordt helemaal niets opgelost, want de oorzaak van het werkelijke probleem blijft bestaan.
Opstand toen, actie ondernemen nu
Ook is het onnodig en sensatiebelust om het woord ‘opstand’ uit de kast te halen en af te stoffen vanwege de situatie in 1989. Nu is het alleen gerechtvaardigd als het gebruikt wordt in de betekenis van actie ondernemen naar de gemeente en andere instanties toe, die paal en perk zouden moeten stellen aan de hoeveelheid woonruimtes die toegewezen worden aan ‘verwarde’ personen of andere overlast veroorzakers.
Klarendal is altijd een wijk geweest van ‘leven en laten leven’! En dat moet zo blijven, want dat maakt onze wijk zo mooi. En daar hoort nu eenmaal ook hier en daar een enkele keer overlast bij. Maar zeker niet een aanhoudende en groeiende overlast vanuit laks gemeente beleid, want dat zou zo snel mogelijk aangepakt moeten worden.
—
Nico Van Putten kraakte als student aan de kunstacademie in de jaren 70 een oude woning in Klarendal en woont daar nog steeds. Nico was bovendien aanwezig bij de oprichting van de wijkkrant en is daar oud-redacteur van.
Foto © Zefanja Hoogers