Klarendal
Zoeken in
Nieuwsberichten
Informatiepagina's

Klarendal gaat op voor Gouden Piramide

Het gaat goed met Klarendal. Natuurlijk zijn er altijd mensen die het vroeger beter vonden, natuurlijk blijft in een volkswijk armoede altijd een aandachtspunt en natuurlijk is het jammer dat vanwege bezuinigingen de tijd waarin alles mogelijk was voorbij is. Maar in die tijd is er wel keihard gewerkt door bewoners en beroepskrachten om het leven er een stuk prettiger te maken.

En dat wordt gezien. Van de veertig voorheen Vogelaarwijken is enerzijds recent door het Centraal Plan Bureau gerapporteerd dat ze mislukt zijn, maar anderzijds door het Centraal Bureau voor Statistiek rolt Klarendal er dan weer als meest geslaagde wijk uit. Op dat laatste rapport zijn we natuurlijk trotser.

Beloningen en nominaties blijven komen. Niet alleen voor de hele wijk, losse projecten om de wijk een aantrekkelijke te maken worden niet onopgemerkt afgerond. Het oude postdistributiecentrum bijvoorbeeld (Station Klarendal) kreeg in 2010 een publieksprijs van de Gelderlander als beste aanwinst voor de stad. Later is ook Hotel ModeZ genomineerd geweest als ‘Beste bijdrage aan het stadschoon 2011/12’ en afgelopen jaar voor de ‘Made in Arnhem Bokaal’. Twee jaar geleden kreeg de hele wijk van het Nationaal Renovatie Platform een ‘Gulden Feniks’ uitgereikt omdat de gebiedstransformatie in een bestaande gebouwde omgeving een geslaagde is. In de vorige krant vertelden we over de Willem Diehlprijs waar zowel de Menno van Coehoornkazerne als School III voor waren genomineerd. Dit afgelopen jaar is de hele wijk ook genomineerd geweest voor de ‘Steden in Beweging’ (STiB) award, voor een succesvolle gebiedsversterking. Maar WPM Groep en Vastgoedmarkt gaven hem aan een andere stad.

En nu staat Klarendal als ‘Modekwartier/100%ModeXL’  op de nominatielijst voor de Gouden Piramide. De Gouden Piramide is de jaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening. In 2013 is het thema gebiedsontwikkeling, er kwamen 54 inzendingen, Volkshuisvesting Arnhem deed als opdrachtgever zijn inzending en onder leiding van de Rijksbouwmeester is Klarendal één van de vier genomineerden geworden.

Op de website van de Gouden Piramide wordt de nominatie als volgt omschreven: “Het programma voor de hoognodige verbetering van de wijk Klarendal werd door de woningcorporatie gekoppeld aan Arnhem als stad van de mode. Inmiddels hebben tal van ateliers en horecagelegenheden onderdak gevonden in opgeknapte winkelpanden. Andere onderdelen zijn het verplaatste stationspostkantoor en een nieuw mode- en designhotel. De gemeente nam de openbare ruimte voor haar rekening. Partners: Gemeente Arnhem, Ondernemersvereniging DOCKS, Bewoners Klarendal.”

De hele maand november komen alle nominaties met een reportage op tv tijdens Avro’s Kunstuur op de zaterdagen om 17.00u via Ned 2. Klarendal is op 16 november aan de beurt. Voor de bekendmaking  van de winnaar op 30 november nodigde Berry Kessels van Volkshuisvesting Arnhem collega’s, betrokken ondernemers en bewoners uit mee te gaan; “We hebben het samen gedaan en als er wat te vieren valt (en eigenlijk is dat met de nominatie al het geval) gaan we dat ook samen doen.”

Een bijzondere bijkomstigheid is dat minister Blok (Wonen) vlak voor de zomer alarmerend  in het nieuws kwam;  “Blok wil dat corporaties zich voortaan alleen nog maar bezighouden met het huisvesten van mensen met een smalle beurs, in de eigen regio. Corporaties moeten zich ook minder bezighouden met het leefbaar maken van de wijk.” Juist hij rijkt de prijs uit en des te leuker zou het zijn als Volkshuisvesting Arnhem met de trofee  voor Klarendal naar huis komt!

Foto: Het Postdistributiecentrum/Station Klarendal was als opdracht van Volkshuisvesting Arnhem om de entree naar de wijk op te waarderen in 2008 bijna klaar.

Onze laatste nieuwtjes

De webredactie van Klarendal.nl probeert hier zo zorgvuldig mogelijk relevante berichtgeving voor en over de wijk Klarendal te publiceren.

Ook nieuws of initiatieven te melden dat voor buren en buurtgenoten belangrijk of interessant kan zijn? Meld het ons!