Klarendal
Zoeken in
Nieuwsberichten
Informatiepagina's

Kippenroof

[ingezonden door Berber Lettinga]

Kom je ‘s ochtends nietsvermoedend bij het kippenhok, zijn alle kippen weg! Lisa, bewoonster aan de Vijverlaan in Klarendal, kon haar ogen niet geloven. Had ze de vorige avond nog haar kippen gevoerd en vrolijk gekakel gehoord, de volgende dag waren ze er niet meer. Even dacht Lisa dat zij simpelweg de kippenren niet goed afgesloten had, maar waar waren de kippen dan gebleven? Zouden ze door iemand gestolen zijn? Toen ze verderop in de tuin veren en een kippenkop tegenkwam wist ze beter. Hier waren andere dingen gebeurd. Geen mensenwerk, maar beestenwerk.

Waarschijnlijk heeft een vos de kippen geroofd en gedood. Al kunnen het ook steenmarters, ratten, of honden zijn geweest. Lisa denkt echter dat het een vos was, omdat er bijna geen overblijfselen meer waren. Om te overleven probeert een vos zoveel mogelijk voorraad aan te leggen. Dat roofinstinct wordt extra geprikkeld als de paniekerige kippen niet weg kunnen rennen. Maar een vos op ‘mensenterrein’  is wel een uitzondering. Het zijn vooral jonge vossen die pas ‘uit huis’ zijn en erg veel honger hebben, die zo’n risico nemen om aan voedsel te komen. De meeste volwassen vossen lopen ‘s nachts op een vast terrein rond, op jacht naar  muizen, slakken,  fruit of klein wild.

Lisa baalde natuurlijk van de kippenroof, maar haalde tegelijk haar schouders op. “Het is de natuur”. Ze kocht nieuwe kippen en twee konijnen, Raffie en Silvie. Er braken heerlijke ochtenden aan met verse eitjes voor het ontbijt. Maar helaas, een maand later wist de slimme vos ook deze beestjes te vinden. Weer werd Lisa geconfronteerd met een lege kippenren. Zelfs de konijnen waren verdwenen.

Verdrietig maar vastberaden bond Lisa de strijd aan met de vos. Het werd tijd om de échte oorzaak aan te pakken. De kippenren werd verbouwd; er kwam een afsluitbaar nachthok. Ook helpt het leggen van tegels om de omheining van het hok, zodat een vos niet onder de omheining kan graven.  Gelukkig, het gaat al een paar maanden goed met de vier nieuwe kippen.

Nu maar hopen dat het hok bestand is tegen andere roofdieren. Zoals een steenmarter, die eet eigenlijk alles, ook kippen. De beste oplossing tegen steenmarters? Een vos!

Onze laatste nieuwtjes

De webredactie van Klarendal.nl probeert hier zo zorgvuldig mogelijk relevante berichtgeving voor en over de wijk Klarendal te publiceren.

Ook nieuws of initiatieven te melden dat voor buren en buurtgenoten belangrijk of interessant kan zijn? Meld het ons!