Klarendal
Zoeken in
Nieuwsberichten
Informatiepagina's

Gevelontwerpen aan de Klarendalseweg

Als je goed rondkijkt in Klarendal zie je door de wijk verspreid kunst en reclame op grote muren. Sommige afbeeldingen zijn een beetje versleten, anderen zijn fris en net weer in de verf gezet. Enkele afbeeldingen verdwenen inmiddels, zoals die van warenhuis Henzen. Deze bestaan slechts nog in de herinnering van bewoners. Klarendal en afbeeldingen op muren; het hoort bij elkaar!

Die traditie met gevelkunst en -reclame, de vernieuwde Klarendalseweg én het modekwartier waren voor Volkshuisvesting reden om vier nieuwe gevelafbeeldingen te maken aan de Klarendalseweg. Inmiddels liggen de ontwerpen voor drie van de vier afbeeldingen klaar. De gemeente verleende vergunning om deze drie te gaan maken.

Na een eerdere oproep in deze wijkkrant vormde Volkshuisvesting een werkgroep gevelafbeeldingen. In de werkgroep zitten vier wijkbewoners én één ondernemer. De werkgroep koos vier gevels uit én bedacht een ontwerprichting voor iedere gevel. Daarna gingen Klarendalse een ontwerpers aan de slag. In deze wijkkrant laat Volkshuisvesting u graag zien wat zij bedachten. 

Zijkant Klarendalseweg 509 – 510

Wie herinnert zich nog de bioscoop Corso Cinema? Vandaag de dag staat op de hoek Koolstraat en Klarendalseweg een in roodtinten geschilderd woongebouw. In vroegere dagen konden bewoners op die plaats in een rasechte bioscoop smullen van Zorro, Tarzan en Roy Rodgers. Kunstenaar Arno Arts ontwierp een paneel met een filmposter. Op de poster komen de oude filmhelden van toen en erboven lichten de letters ‘Corso Cinema’ weer op.

Zijkant Klarendalseweg 453-455 (hoek Willemstraat)

Bewoner Gerrit Dassen dichtte ‘Klarendal mooi wijk’. Straks leest iedere wandelaar hoe trots Klarendallers zijn op hun wijk. De vormgeefster Karina Dimitriu plaatste het gedicht in een modern landschap waarin de molen natuurlijk niet ontbreekt. Maar zag u de molen (zie hier onder) eerder in kruissteek?

Zijkant Klarendalseweg 431-433 (hoek Schutterstraat)

In de goede jaren was de straat vol kleine winkeltjes. Voornamelijk ambachtslieden verkochten hun waren. Veel bewoners kijken met een goed gevoel terug naar die tijd en weten tegelijkertijd dat de ondernemers van toen nu geen bestaansrecht meer hebben. Of toch wel? Hanneke van der Pol ontwierp een gevelschildering als ode aan nog altijd actieve ondernemers met een heel rijke historie in de wijk.

Na toekenning van de vergunning van 5 november hebben bewoners nog 6 weken tijd om officieel bezwaar te maken. De vergunningaanvraag is in de krant gepubliceerd. Vanaf half december kan realisatie tot de opdracht verleend worden. De ontwerpen van Arno en Karina kunnen in de winter gemaakt. Zodra ze klaar zijn worden ze opgehangen. Het ontwerp van Hanneke gaat begin volgend jaar in uitvoering, zodra mooier weer dat toelaat.

DOWNLOAD HIER HET VOLLEDIGE BERICHT IN PDF

Onze laatste nieuwtjes

De webredactie van Klarendal.nl probeert hier zo zorgvuldig mogelijk relevante berichtgeving voor en over de wijk Klarendal te publiceren.

Ook nieuws of initiatieven te melden dat voor buren en buurtgenoten belangrijk of interessant kan zijn? Meld het ons!