Het buurtversterkende muziekproject, dat oorspronkelijk afgelopen maand juni uitgevoerd zou worden, belandde begin dit jaar al in zwaar weer toen bekend werd dat het de gevraagde subsidie van de Provincie Gelderland misliep. De audities, waarvoor bijna 130 Klarendallers zich aanmeldden, hadden toen al plaatsgevonden. Doordat de Gemeente Arnhem, Stichting Volkshuisvesting Arnhem, Arnhemse ondernemers én de wijkbewoners zich daarop solidair verklaarden met het project werd besloten deze eigen volksopera voor Klarendal uit te stellen tot mei 2016. De organisatie gaf zich afgelopen half jaar de tijd op zoek te gaan naar aanvullende financiering. Ondanks toezeggingen van Rabobank Stimuleringsfonds Arnhem, Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland en Akzo werd het gat in de begroting echter niet meer goedgemaakt.
René van ‘t Erve en Roel Coppelmans namens respectievelijk Stichting Volksopera Nederland en het KABPosttheater: “We komen nog tekort. Het risico blijft zo gewoon te groot. In volkswijken in Amsterdam-Noord en Utrecht is het prachtig gelukt, in Arnhem helaas niet. Het is jammer, er was al veel werk verricht. En het enthousiasme in Klarendal was hartverwarmend. We hadden al een operakoor van zo’n 70 onervaren Klarendallers, en er zaten ook genoeg onontdekte opera-solisten in de wijk.”
De Volksopera Klarendal zou een community artproject zijn geweest waarin gewone Klarendallers voor de eerste maal opera gingen zingen op melodieën van beroemde en voor iedereen herkenbare operaklassiekers. In het Nederlands, op speciaal geschreven teksten die geïnspireerd waren op heden en verleden van deze volkswijk. Iedereen die wilde kon meedoen, solisten en koorleden zouden gedurende de buurtverbindende repetitieperiode van 5 maanden gecoached worden door Arnhemse zangcoaches en koordirigenten, 3 uitvoeringen voor 1000 man publiek op het Kazerneplein middenin de wijk.
Doel van het project was om bewonersgroepen bijeen te brengen, traditionele Klarendallers én de nieuwe lichting, een nieuwe eenheid te creëren en om de klassieke opera terug te brengen naar haar oorspronkelijke basis, het volk. Samenwerking met bestaande initiatieven in de wijk was door de organiserende stichtingen KABPosttheater en Volksopera Nederland tot stand gebracht: Stichting Kunstbedrijf Arnhem, Wijkplatform Klarendal, Huis van Puck, Multi Functioneel Centrum Klarendal, Wijkkrant Klarendal e.a. participeerden al. Drie eerdere Volksopera-projecten werden met veel succes en grote media-aandacht uitgevoerd in volkswijken in Amsterdam-Noord en Utrecht.
Foto: audities in het Posttheater afgelopen januari, met ook in de jury bewoners uit Klarendal