Zoeken in
Nieuwsberichten
Informatiepagina's

Er was wel wat aan vooraf gegaan. Enkele creatieve Klarendallers organiseerden eerder al in het Klarendalse wijkcentrum een weekendexpositie van kunst uit de wijk. Maar er waren ook ateliers in de wijk. Van ‘modekwartier’ was toen nog geen sprake, veel van die winkeltjes werden ateliers. Ook de huidige kluswoningen waren atelierwoningen. Het idee van Wijken voor Kunst kwam voort uit de wens om ook deze ateliers open te gooien in een weekend.  Een moment was ook al bedacht: het derde weekend in september als ook de Autovrije Dag werd georganiseerd.

Met een aantal groepsexposities op grotere locaties, dansgroepen en wat zich verder aandiende, plus een kunstmarkt op een autovrije Hommelseweg, was de eerste manifestatie een feit. En een succes; vooral de mogelijkheid tot kennismaking van wijkbewoners met hun kunstmakende buren en vice versa werd als heel waardevol ervaren.

Van de groep vrijwilligers die in 2005 startte, is meer dan de helft in 2014 nog steeds elk jaar druk met de organisatie. Na de eerste editie werd een stichting opgericht, er zijn sindsdien verschillende projecten uitgewerkt: kunsteducatie op scholen in de wijk met een enorme presentatie in een lege kazerne (het Kindermuseum), een aantal bewonersparticipatieprojecten met een choreograaf (De Wijk Danst!) of een regisseur (De Wijk Speelt!), een project rondom de openstelling van de Bunker onder bouwspeelplaats de Leuke Linde…

Plus steeds de open inschrijving van deelnemers die via een huis-aan-huisflyer in het voorjaar worden geworven, en waarop elk jaar ook weer nieuwe namen intekenen. Ook bands uit de wijk (er moet minimaal een bandlid in de wijk wonen) kregen een podium bij cafe Atlanta.  En elk jaar is de line-up weer verrassend, anders dan vorig jaar, maar altijd sfeervol.

Dit jaar dus voor de tiende keer. Speciaal voor deze editie organiseert Wijken voor Kunst een route langs 10 locaties ‘waar iets gaat gebeuren’ in het kader van het project met de werktitel ‘De Postbodemonologen’. Verschillende kunstenaars in de wijk zijn ook postbezorger, en  dienen tot inspiratiebron of werken zelfs mee aan dit jubileumproject. Het publiek zal met een variant op de postkoets worden vervoerd. Ook op het podium op zondag bij Atlanta spelen dit jaar 10 bands. Er zijn veel minder open ateliers dan 10 jaar geleden en ook veel minder ruimtes voor groepsexpo’s: op die locaties zijn nu woningen, modewinkels of andere zaken. Sommige dingen zijn veranderd. De opzet van Wijken voor Kunst niet: elkaar laten zien wat je maakt.

Tekst Saskya Kamps, foto Zefanja Hoogers

www.wijkenvoorkunst.nl / www.facebook.com/wijkenvoorkunst

Onze laatste nieuwtjes

De webredactie van Klarendal.nl probeert hier zo zorgvuldig mogelijk relevante berichtgeving voor en over de wijk Klarendal te publiceren.

Ook nieuws of initiatieven te melden dat voor buren en buurtgenoten belangrijk of interessant kan zijn? Meld het ons!