Zoeken in
Nieuwsberichten
Informatiepagina's

De Raad van Kerken organiseert in samenwerking met Turks islamitische gemeenschappen voor het vierde jaar een gezamenlijke 4 mei dodenherdenking.

Na de interreligieuze gebedsviering is er in het Stadhuis gelegenheid voor informele ontmoeting en koffie, gevolgd door een korte stille tocht richting oorlogsmonument en kranslegging bij de Eusebiuskerk.

Vertegenwoordigers – pastores en imams – uit de twee geloofsgemeenschappen gaan samen voor in de gebedsdienst. De interreligieuze gebedsbijeenkomst begint dit jaar een half uur eerder dan gebruikelijk, van 18:30 tot 19:00. Na de viering sluiten de kerkgangers uit de Walburgiskerk zich aan bij de verzamelplaats in het Stadhuis waar de burgemeester alle gasten en groepen ontvangt die meedoen aan de herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument.

Hier is gelegenheid voor informeel ontmoeten en koffie drinken. Plechtig en in stille stoet volgen we rond 19:45 het College van Burgemeester en Wethouders richting het oorlogsmonument bij de Eusebiuskerk, voor een moment van stilte en de gezamenlijke kranslegging. Christelijke- en Turks-Islamitische vertegenwoordigers zullen namens deze geloofsgemeenschappen een krans leggen bij het oorlogsmonument.

De gezamenlijke dienst van gebed en herdenking is een initiatief van de Arnhemse Raad van Kerken en Turks Platform Arnhem. Het initiatief bouwt voort op een oecumenische traditie. Iedereen is van harte welkom bij deze herdenkingsdienst, de Walburgisbasiliek is vanaf 18:00 open.

Voorgangers zijn imams Ahmed Yesevi Vakfi van de Turkiyem moskee en Hayri Akgul van de Aya Sofia moskee en pastores Joke Kolkman van de Oud-Katholieke kerk en Corry Koot van het Coventry gebed.

De Walburgiskerk vindt u op het Walburgisplein 1.

Over het Coventry-gebed:

De Coventry werkgroep organiseert het wekelijkse gebed voor vrede en verzoening (iedere vrijdag van 12.30 – 12.45 uur in de Walburgisbasiliek). Dit zogeheten Coventrygebed is destijds in gang gezet door inwoners van de Engelse stad Coventry, die na het Duitse bombardement op hun stad en de verwoesting van hun kathedraal weigerden zich te laten meeslepen in de orgie van wraak en geweldsdenken, die Europa in de jaren daarna in de ban hield. In plaats daarvan werd daar toen het initiatief genomen tot een voortdurend gebed voor vrede en verzoening. Tot op heden nagevolgd en wel wereldwijd. De band met Arnhem is de in de oorlog verwoeste binnenstad en kerken, de Walburgisbasiliek en de grote Eusebiuskerk.

Onze laatste nieuwtjes

De webredactie van Klarendal.nl probeert hier zo zorgvuldig mogelijk relevante berichtgeving voor en over de wijk Klarendal te publiceren.

Ook nieuws of initiatieven te melden dat voor buren en buurtgenoten belangrijk of interessant kan zijn? Meld het ons!