Visie
‘Leven is een wonder. Iedere ademteug, ieder gesproken woord, iedere geboorte, iedere dood. Maar al die wonderen daar valt niet mee te leven, zo door de week. Daarom is er kunst: om weer opnieuw stil te staan bij het wonder dat we er zijn, dat we er samen zijn, dat we hier zijn’ aldus Berengaria. Iedereen werkt op zijn eigen niveau en krijgt daar ook persoonlijke begeleiding bij.
Wijken voor Kunst en het Soepfestijn
De ideeën kregen langzaam vorm en de datum werd geboren; op 24 september vindt de jaarlijkse kunst- en cultuurmanifestatie Wijken voor Kunst plaats waar het Soepfestijn op het plein bij het Inloophuis ook al enkele jaren op mee lift. Die datum zal er dus publiek zijn om alles was tot bloei is gekomen te laten zien aan andere wijkbewoners en de rest van de stad. Het wijkatelier is vervolgens concreet thematisch aan het werk gegaan met botanica, gebouwen binnen en buiten, menselijke/dierlijke gestalten en kaarten.
Heilige van de wijk
Hoewel het niet altijd zichtbaar is, speelt voor een groot aantal bewoners in de wijken Sint Marten en Klarendal religie of zingeving een belangrijke rol. Maar hoe ziet een hedendaagse heilige eruit en hoe kan zij/hij ons bijstaan? Samen met Kunstbedrijf Arnhem, het Inloophuis en Villa Klarendal, gaan het Wijkatelier en andere deelnemende wijkbewoners op zoek naar nieuwe vormen van dagelijkse heiligheid die zij in hun wijk ervaren; ‘De iconen en beelden van Christus aan het kruis kunnen niet echt meer mee komen. Zij moeten opnieuw geboren worden’, aldus Berengaria. Ook deze artistieke vertaalslag die er uit deze bijeenkomsten zal komen (gedicht, spreuk, recept, collage, tekening, schilderwerk?), wordt de 24e gepresenteerd in het Inloophuis. Het project ‘Heilige van de Wijk’ wordt ondersteund door Team leefomgeving Noord West.
Viering
De 24e houden het Wijkatelier & Partners deze kunstviering in de vorm van een route: Zelfportret van de wijk/De wijk als zelfportret – van en in De Nieuwe Hommel, in de Nijhoffstraat op ‘het binnenterrein’ (ingang tussen de Van Hasselt- en de Schrassertstraat), door naar Inloophuis Sint Marten aan de Van Slichtenhorststraat. Delen van de route zullen thematisch zijn, solo-exposities in zowel het Inloophuis als De Nieuw Hommel volgen de zelfde thema’s. De wijk dus, die zichzelf portretteert.
Nog meer zelfportretten
Ook de organisatie van Wijken voor Kunst heeft het zelfportret voor die dag op gepakt: Lijn 13, De wijk als zelfportret/Zelfportret van de wijk. Buslijn 13 is uitgangspunt voor een kunstroute. Bij bushaltes, vuilniscontainers, achter ramen en op nog meer plekken langs de route laten creatieve wijkbewoners kunst zien en horen. Verder is op Molen de Kroon een fototentoonstelling te bezichtigen van omwonenden: Zelfportret van de Molen. Daarnaast wordt er in VMBO ‘t Venster aan de Thomas à Kempislaan een guerillaexpo gehouden: Zelfportret van de school.
Bewaren
Bewaren