Recentelijk is veel oud filmmateriaal verzameld dat tijdens een filmmiddag op 10 november jl. aan de (oud-) Klarendallers in het Posttheater werd getoond. Na een klein stukje in de wijkkrant die half september van de drukker kwam en een huis-aan-huis flyer, was de zaal begin oktober binnen een week uitverkocht.
Stadsvernieuwingen
Klarendal heeft een roemruchte geschiedenis. De wijk kende vele ups en downs voordat het de levendige, gewilde wijk werd die het nu is. De bijzondere kenmerken van Klarendal en de Klarendallers was voor de Nederlandse televisiemakers regelmatig aanleiding om meerdere programma’s over de wijk, de bewoners en de mode-ondernemers te maken. Daarnaast maakten Klarendallers zelf veel filmpjes over de bijzondere projecten in de wijk. De filmfragmenten gingen over de drie golven van stadsvernieuwing die de wijk heeft doorgemaakt: de eerste sociale woningbouw (rond 1900), de stadsvernieuwing (sloop/nieuw) in de jaren 70 en de ontwikkeling van de Modewijk vanaf 2002. Maar bovenal was het ‘Kleur en Karakter’ van de bewoners te zien: hun strijd, hun humor, hun creativiteit, hun frustratie, hun saamhorigheid en hun hoop.
Filmmaker Sacha Barraud (Cinemadoc) wist het verzamelde materiaal van wisselende kwaliteiten, het verhaal van Klarendal enorm knap overnieuw te vertellen.
De toekomst
Als klap op de vuurpijl maakten ook jonge wijkbewoners drie spiksplinternieuwe filmpjes over de toekomst; ‘Dromen in Klarendal’ – leren, leven en spelen in de wijk. Hoe zien kinderen het eigenlijk zélf om kansrijk op te groeien? In samenwerking met Beeldbrengers, Rijnstad Kinderwerk, Verhalenvertellers en cultuurmakelaar Rozet, gingen zij aan de slag met het maken van hun eigen reportage met film en verhalen door Klarendal om hun leefwereld in beeld te brengen. Vanaf de rode loper op het podium kregen zij zondagmiddag een daverend applaus.
Nog een filmvoorstelling
In de wijkkrant die nog voor het einde van de maand van de drukker komt, doen we verder verslag van deze middag, die in samenwerking met Wijkplatform Klarendal, ondernemersvereniging DOCKS, Volkshuisvesting, De Wasplaats, Gemeente Arnhem, Rozet, De Leuke Linde, het Posttheater en Cinemadoc én mede mogelijk gemaakt door de Dullertstichting, tot stand kwam. Al direct was duidelijk dat er behoefte is aan nóg zo’n filmvoorstelling. De organisatie is hard bezig deze te realiseren.
Wordt vervolgd…